Sindre Kolbjørnsgard (27) er eventyrer, sivilingeniørstudent, prisvinnende filmskaper og friluftsliv-entreprenør. Han har bl.a. vært på de høyeste fjellene på 5 av 7 kontinenter, gått Norge på langs, og han har besteget alle de 377 fjelltoppene i Norge på over 2000 meter på rekordtid.
Hvordan kan man leve av å gå tur?
Sindre har siden barndommen vært inspirert av eventyrere som Børge Ousland og Lars Monsen. Ikke bare var de på eventyr store deler av tiden, men det var jobben deres! Hvordan skulle en millennial fra Bærum klare å gjøre det samme?
Bear Grylls, Lars Monsen, Survival Man og Børge Ousland har alle én ting til felles: De lagde TV-programmer eller dokumentarfilmer som de solgte til TV-kanaler som Discovery Channel og NRK. Men i en tidsalder hvor mesteparten av levende bilder konsumeres på smarttelefoner via apper som YouTube, Instagram og TikTok ville det vært rart om han ikke benyttet seg av disse.
Hvordan tjener man penger på YouTube?
Det finnes (foreløpig) tre hovedmodeller for å tjene penger på YouTube:
1: Reklame
Om du lager videoer som blir sett av veldig mange mennesker vil du kunne tjene en god slant på reklamefilmene som YouTube viser til seerne dine. Klatreren Magnus Midtbø benytter seg i stor grad av denne modellen, i tillegg til at han promoterer og selger egne produkter. Alle filmene hans er på engelsk, og han når dermed ut til et internasjonalt marked med godt over 1 million abonnenter.
2: Crowdfunding og kanalmedlemskap
Du kan crowdfunde YouTube-kanalen din og be seerne dine om mikrobeløp. Du er dermed kommersielt uavhengig og seerne dine finansierer virksomheten din. Podcasteren Wolfgang Wee er en norsk aktør som bruker en slik modell og tilbyr eksklusivt innhold bak en betalingsmur til sine crowdfunding-abonnenter. Om du lurer på hvordan det fungerer kan du ta en titt på denne videoen:
3: Direkte partnerskap
Du kan inngå direkte partnerskap med kommersielle aktører som betaler deg for at de skal kunne nå ut til relevante brukergrupper. Ettersom det norske markedet ikke er stort nok eller modent nok for friluftsliv-innhold på YouTube er det denne modellen Sindre har valgt.
Du har valgt modell #3. Hva nå?
Om man gjør som Sindre og velger modell #3 blir spørsmålet: Hvordan selger man seg inn til merkevarer man vil samarbeide med? I følge Sindre må du gjøre følgende:
1: Vær übervisuell
Mennesker er visuelle vesen, og tekst kan virke avskrekkende. Send avgårde en PDF, et slideshow eller film hvor du er så visuell som overhodet mulig. Skal du gi mottakeren av en e-post bakoversveis må du spille på hele følelsesregisteret, og da er (levende) bilder et virkemiddel på steroider. Det er nesten viktigere å få de til å bli visuelt begeistret enn at presentasjonen inneholder en konkret idé.
I videoen ovenfor nevner Sindre en PDF-mal som han har tilgjengeliggjort på nettsidene sine. Denne kan du laste ned her og benytte deg av helt kostnadsfritt. Genialt!
2: Selg idéen din til de riktige menneskene
Oppsøk de markedsansvarlige menneskene hos merkevaren du vil samarbeide med. Disse menneskene kommer til å ta deg og din idé videre oppover i systemet til de riktige menneskene som sitter på pengene og avtrekkeren. Disse menneskene blir dine ambassadører. Se på de som en trojansk hest.
3. Ikke ta imot produkter som betaling
Sindre trenger ikke flere sko, capser, ryggsekker eller telt. For at han skal gjøre det han liker best og lage innhold det lukter svidd av trenger han cash. I tillegg koster det penger å motta produkter «gratis». De må jo skattes av!
Podkasten Pitsj
Ble du nysgjerrig? Sindre går enda mer i dybden på dette i siste episode av podkasten Pitsj. Hør den på Spotify eller se den på YouTube her: