Det er ikke lett å lage reklame

Det spiller ingen rolle hvor bra produktet er om ingen vet at det eksisterer. En reklamekampanje gjorde susen.

Nok Nok er relativt fersk på markedet. Vårt regnskapssystem, konkurransedyktige priser, og muligheten til å chatte med en hyggelig regnskapsfører gir kundene våre et unikt produkt. Men det spiller ingen rolle hvor bra produktet er om ingen vet at det eksisterer. Vi måtte derfor ty til en aldri så liten reklamekampanje for å spre Nok Nok’s glade budskap. Hvordan går man da til verks, lurer du kanskje på? Les videre, så skal vi ta deg med på en markedsføringsreise.

Greie fagfolk

Akkurat som når en fersk frilanser skal sende inn skattemeldingen for aller første gang trengte vi i hjelp av fagfolk. Vi trengte ekspertise fra reklamebransjen. Hvordan manøvrerer man seg i reklamebyråmylderet? Jo, man bruker jungeltelegrafen; snakker med venner og bekjente, googler litt rundt, og til slutt ender man opp med å – i vårt tilfelle – ta en telefon til Torstein og Eivind i GR&EI.

Torstein Greni og Eivind EIdslott i GREI Oslo

Like barn leker best

Bortsett fra deres faglige kompetanse og erfaring valgte vi GR&EI fordi vi kom godt overens, både personlighetsmessig og verdimessig. Siden de fleste i Nok Nok og GR&EI er over gjennomsnittet aktive mennesker tok vi første brainstorm-møte løpende oppover Akerselva. Å løpe trigger endorfiner, som gjør at man blir ekstra kreativ. Ikke bare sådde vi frø til et potensielt konsept til reklamekampanjen, men vi ble også godt kjent. Her er en snutt fra turen tilbake i desember 2021.

Den kreative prosessen

Vi er ikke helt sikre på hvordan den kreative prosessen til gutta i GR&EI egentlig var, men vi kan fortelle om tidsforløpet og hvordan vi gikk fra konsept til produkt.

1: Bli kjent

For å få til et best mulig samarbeid og en sømløs kreativ prosess må man bli godt kjent med hverandre. Det er vanskelig å komme opp med briljnte idéer om miljøet rundt deg er anspent. Man må være trygg på folka man jobber med. Vi kunne valgt å dra på spa, tatt en øl eller to, løst gåter på escape room sammen, men en løpetur og noen kjempemorsomme virtuelle møter gjør også susen. Her er et screnshot fra et av møtene. Hans Kristian og Morten fra Nok Nok til venstre og Torstein fra GR&EI til høyre.

nettmøte med GR&EI

2. Budsjettavklaring

Vi ble enige om hvor mye penger vi var villige til å bruke på kampanjen og avtalte hvor mye av summen som skulle brukes på produksjon og hvor mye som skulle brukes på spredning. Vi endte opp med en drøy 50/50-fordeling med hovedvekt på spredning. Det viktigste er jo tross alt å nå ut til folk. Ikke sant? Ikke sant.

3. Kreativ retning og konsept

I et møte ble vi pitsjet tre konsepter, hvorav ett av de stod ut som en klar vinner. Etter pitsjen glei vi over i en løssluppen prat som utviklet seg til en brainstorm, som gjorde at vi kom fram til et fjerde konsept som ble en spin-off av konseptet vi likte best fra den opprinnelige pitsjen.

Konseptet vi landet på handlet om paradokset ved at alle som driver en liten bedrift eller er selvstendig næringsdrivende er nødt til å gjøre en meget krevende innsats med det økonomiske papirarbeidet et par-tre-fire-fem ganger i året. Konsekvensen av å ikke utføre dette korrekt vil potensielt resultere i en rekke kjipe scenarier. Eks:

  • Du kan bli mistenkeliggjort for å være kriminell
  • Du kan få en saftig baksmell
  • Kanskje du gjør alt riktig, men siden du ikke er ekspert vet du ikke om du har gjort det riktig eller galt, og du ender opp med å stresse over noe du ikke trengte å stresse over

Men hva om vi vrir litt om på det og får en regnskapsfører til å gjøre ting han/hun åpenbart aldri har gjort før? F.eks standup, kiropraktor, arkitekt, kirurg osv.. Under er et screenshot fra en av filmene vi endte opp med å produsere. Her ser du vår karakter «Stian», iført et klassisk regnskapførerantrekk, som er satt til å knekke opp ryggen til en kar som trenger hjelp av en kiropraktor. Tror du han klarer det? Hvor pinlig tror du det er på denne klinikken?

Kiropraktor

4. Raffinering av konseptet og datoer

Før vi kunne gå videre med prosessen måtte konseptet raffineres, manus måtte bli skrevet, tidsfrister måtte settes, casting av skuespillere måtte gjennomføres, og datoer og locations for innspillinger måtte avtales. I tillegg jobbet GR&EI iherdig bak kulissene for å trekke i alle tråder som måtte trekkes i slik at vi skulle klare å skvise inn innspilling av tre reklamefilmer på én og samme dag.

5. Innspilling av reklamefilmer og radioreklame

Som nevnt over skulle vi spille inn tre filmer og en drøss med lydsnutter til radio og podcast. To av filmene ble spilt inn på Cosmopolite på Torshov, og den siste ble spilt inn i et bandlokale ikke langt fra Carl Berner.

Under ser du et bilde fra innspillingen fra bandlokalet. Vi sitter i parkeringshuset på utsiden og monitorerer det som foregikk på innsiden. Vet var viktig at så få som mulig var inne i studioet. Hvor kjipt ville det ikke være for karakteren «Stian» om han hadde den betalende kunden hengende over seg mens han gjorde ting han ikke kunne?

Stian gjør seg klar til å gjøre standup. Regissøren Mattis Herman Nyquist instruerer:

Her er et bilde fra innspillingen av radioreklamene. Disse ble spilt inn hos Verdens Sterkeste Mann i Oslo sentrum. Verdens Sterkeste Mann lydstudio

6. Klipping og etterproduksjon

Produksjonsarbeidet ble gjort av noen veldig flinke og kompetente folk hos Fus!. På nettsidene deres skriver de at de er «et utradisjonelt reklamefilmproduksjonsselskap som skaper en arena for større frihet, både i produksjonsmetode, format og spredning».

Uka etter reklamefilminnspillingene ble vi i Nok Nok invitert til visning av første utkast i lokalene deres i Mølleparken i Oslo. Denne runden var hverken lyd eller lys gjort noe særlig med, men vi fikk en veldig bra pekepinn på hvordan sluttproduktet ville bli. Vi var meget fornøyd med resultatet (vi lo ganske høyt, faktisk), men kom med noen innspill som de tok med videre til neste klipperunde og visning. Med et lite til middels budsjett var det ikke rom for veldig mange iterasjoner, så én til to runder med justeringer var det vi hadde til rådighet. Etter to-tre dager med iherdig jobbing av gutta i Fus! kom vi tilbake for en siste visning av sluttproduktet.

Nå som vi hadde tre reklamefilmer og en rekke radio/podcast-reklamer vi var stolte av gjalt det nå å spre de ut til folket. I slike tilfeller er det smart å få hjelp av et mediebyrå. Et mediebyrå er blant annet flinke til å finne ut hvilke kanaler som er mest effektive for å spre et budskap til en målgruppe man vil nå ut til. Her kommer mediebyrået Los & Co. inn i bildet.

7. Mediekjøp og planlegging av kampanjens tidsforløp

Etter noen runder med research kom Los & Co. fram til at vi skulle bruke *** mye penger på spredning på sosiale medier (YouTube, Instagram, Facebook og LinkedIn), *** mye på radio, *** på Google Ads, og ingenting på TV. Å sende reklamene på TV ville sprengt budsjettet, og man har ikke like bra mulighet til å peke seg inn på et publikum og målgruppe man vil nå ut til.

I tillegg til å finne ut av hvilke kanaler vi skulle benytte oss av var det like viktig å komme fram til når vi skulle rulle ut reklamene. Fristen for skattemeldingen er rett rundt hjørnet, så å pumpe ut reklamene i denne tidsperioden var kritisk. Budsjettet vårt satt også en standard for hvor mange uker vi kunne ha kampanjen gående.

Pussig observasjon: Det er overraskende mange som lytter til kommersiell lineær radio fortsatt (P4, Radio Rock, Radio Norge osv.). Hvem hadde trodd? Når man kan lytte til hva man vil nesten helt gratis og reklamefritt på plattformer som f.eks. Spotify og Apple Music/Podcasts er det et mysterium hvem som velger å passivt lytte til tilfeldige reklamer og tilfeldig musikk.

8. Lansering av kampanje

Vi endte opp med å lansere kampanjen rett før påsken 2022. Dette var like etter at skattemeldingen ble tilgjengeliggjort, så vi tenkte at dette var tiden å klinke til på.

Filmene ble produsert i to varianter; en lang og en kort. Den lengste var noe så utradisjonelt som 4 minutter og 12 sekunder lang(!), mens den raffinerte og mer kortfattede varianten var på 12 sekunder. Hvordan skviser man 4 minutter ned til 12 sekunder, spør du kanskje? Jo, da kan vi fortelle deg at det viktigste budskapet i den 4 minutter lange filmen ble kunngjort i løpet av de 12 første sekundene av filmen. Resten var rein underholdning. Baktanken med dette var at siden man som regel kan klikke seg bort fra reklamefilmer etter 5-10 sekunder på YouTube, ville vi lage en såpass underholdende og klein start at folk ville velge å se hele greia. Det er mye å be om, men om en reklamefilm ikke er pushy, ikke er salgsfokusert og er solid underholdning, er det faktisk en reell sjanse for at folk velger å se en 4 minutter og 12 sekunder lang reklamefilm.

Reklamefilmene

Regnskapsføreren Stian (50) fra Vågsbygd er standup-komiker:

Regnskapsføreren Stian er kiropraktor:

Regnskapsføreren Stian er vokalist i et rockeband

Radiospots

Kirurgen:

Arkitekten

Tatovøren

 

Takk til alle involverte. Det har vært en lærerik, morsom og interessant reise. Nå gjenstår det bare å følge opp kampanjen med å fortsette å være den beste og mest brukervennlige regnskapstjenesten i landet.

Hilsen Nok Nok