Regnskapsføring av Patreon-inntekter

Patreon er en platform som har lagt til rette for at kunstnere, musikere og innholdsskapere skal kunne leve av virket sitt ved hjelp av folkefinansiering.

Hva er Patreon?

Patreon er en plattform som lar kreative innholdsskapere motta donasjoner fra enkeltindivider ved hjelp av en folkefinansieringsmodell. En typisk Patreon-bruker er en musiker, YouTuber eller kunstner som vil tilby noe ekstra til sine fans. Fansen donerer gjerne et mikrobeløp og får tilgang til eksklusivt innhold som andre ikke får. Dette gjør at kreatøren har mulighet til å tjene til livets opphold på en mer demokratisk måte enn den tradisjonelle måten.

Hvordan fungerer utbetalingen?

Det fine med Patreon er at det gir kreatører en forutsigbar månedsinntekt. Selv om man mottar mikrobeløp fra potensielt hundre- eller tusenvis av enkeltindivider, vil den totale summen bli utbetalt en gang i måneden. Dette beløpet blir typisk betalt ut til kreatørens PayPal-konto. Herfra kan man overføre beløpet til sin norske bankkonto.

Patreon og MVA

Patreon skiller seg fra andre crowdfundingplattformer ved at de trekker MVA-beløpet automatisk, og innberetter og betaler dette til norske myndigheter for deg. Det betyr at du slipper å tenke på MVA på inntekter fra Patreon! Når du du skal registrere salget ditt i Nok Nok, så skal dette registreres uten MVA.

Slik fører du inntektene fra Patreon i Nok Nok

Gjør følgende:
  1. Klikk deg inn på Regnskap
  2. Trykk på Manuelt Bilag
  3. Registrer beløpet du har mottatt, hvilken bankkonto du har overført beløpet til, og før det under 3900 Annen driftsrelatert Inntekt. Husk å føre det på 0 – Ingen Avgiftsbehandling (0%).
  4. Som bilag kan du legge ved dokumentet fra din bank som bevis på at du har mottatt pengene eller kvittering fra PayPal
Screenshot fra Nok Nok

Må alle som bruker Patreon føre regnskap?

Du må føre inntekt på pengene du mottar fra Patreon dersom du har et firma. Se denne artikkelen for mer info om hva som teller som næring.

Er det noe mer du lurer på?

Vi håper dette innlegget svarte på dine spørsmål ang. Patreon og inntektsføring. Still oss gjerne spørsmål i chatten dersom det er noe mer du lurer på. Lykke til!