Hva er åpningsbalanse, og hvordan registrerer man den?

Åpningsbalanse er en oversikt over eiendeler, egenkapital og gjeld du hadde da du startet selskapet ditt. 

En åpningsbalanse ser lik ut for de fleste nyopprettede selskap. Hvis du ikke har gjort det før du starter å føre regnskapet ditt går det helt fint. Dette kan registreres i etterkant! Har du derimot kommet godt i gang med regnskapet ditt uten å registrere åpningsbalanse kan du bli bedt om å åpne stengte perioder for å få registrert. Derfor er det lurt å registrere åpningsbalansen så tidlig som mulig.

Slik registrerer du åpningsbalansen i Nok Nok

Steg 1

I det du stiftet selskapet ditt signerte du på et stiftelsesdokument. Her vil du som regel finne den informasjonen du behøver for å registrere åpningsbalansen din.

  1. Aksjekapital. Dette er hvor mye kapital selskapet er stiftet med. Det er som regel kr 30 000.
  2. Stiftelsesutgifter. Da du stiftet aksjeselskapet ditt har du måtte betale noen stiftelseskostnader. Dette er som regel kr 5 570 til Brønnøysundregistrene. Har du betalt andre for å bistå, som for eksempel advokat eller regnskapsfører kan dette beløpet være høyere (ps. du kan gjøre dette gratis gjennom vår «Starte AS»-modul).
  3. Bankkonto. Her fører du hvor mye penger du har på bankkonto ved stiftelsestidspunkt. Har du ikke registrert kontoen din i Nok Nok enda må dette gjøres. Det gjør du ved å gå til: «Bankkontoer > Ny bankkonto».

Nå er du godt på vei, nå har du alle tallene du trenger og det gjenstår kun å legge inn åpningsbalansen. 

Steg 2

Gå til «Innstillinger > Åpningsbalanse» og deretter «Registrer åpningsbalanse».

En typisk registrering vil se slik ut:

Er det noe mer du lurer på? Ikke nøl med å skriv til oss i chatten nederst i høyre hjørne.